Jelte, Cavent Bso en TOS

Jelte speelt graag buiten bij Cavent Bso. Hij is één van de kinderen die zijn draai helemaal heeft gevonden op onze mooie zorgboerderij in Mookhoek. Vorig jaar is er een bijzonder TOS-videoportret gemaakt door Deelkracht, waarin Martin, de vader van Jelte vertelt over zijn zoon en de invloed van de taalontwikkelingsstoornis op hun leven.

Jelte en TOS
Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een probleem in het leren van taal. Zo’n 5% van de kinderen heeft TOS. Toch is de term TOS nog erg onbekend. Bij kinderen met TOS gaat de taalontwikkeling niet zoals bij leeftijdgenoten. Ouders merken dat vaak als ze andere kinderen horen praten. Die kennen bijvoorbeeld al meer woordjes of maken al eerder (korte) zinnetjes.

 

 

TOS is bij iedereen anders
Kinderen met TOS hebben altijd moeite met praten, en soms ook moeite met het begrijpen van taal. Een kind kan moeite hebben met klanken herkennen of maken, met nieuwe woorden leren of met zinnen maken. Ook kunnen kinderen moeite hebben om taal op een goede manier te gebruiken, bijvoorbeeld om vragen te stellen of zelf de beurt te nemen in een gesprek.

Ook Jelte heeft TOS
Wanneer je TOS hebt kan het lastig zijn om goed mee te komen op school en aansluiting te vinden. Jelte is begonnen op het regulier onderwijs, maar al snel hebben zijn ouders de keuze gemaakt voor speciaal basisonderwijs. De aandacht, kleine klassen en de lagere druk maken dat Jelte weer vol enthousiasme over zijn schooldag vertelt als hij thuiskomt. Een dag in de week gaat hij naar de zorgboerderij van Cavent waar hij veilig kan buitenspelen. In het videoportret legt de vader van Jelte uit wat de invloed is van TOS op het leven van Jelte.

Meer weten? Neem eens een kijkje op: www.allesovertos.nl

Op de foto’s is de filmploeg in actie te zien.