Toekomstige bewoners op bezoek

  • 25-02-2022
  • Leestijd 1 min.

Delen:

Op 24 februari werd de Grutto bezocht door een groep ‘toekomstige bewoners’. Teamcoördinatoren Rianda en Lindsey, ontvingen twee groepen leerlingen tussen de 12 en 14 jaar van De Ark. Op deze school wordt gespecialiseerd onderwijs gegeven aan leerlingen tot 18 jaar oud.

Wonen

Het thema ‘wonen’ stond op school centraal de afgelopen weken. De komende jaren verdiepen zij zich in alle zaken rondom dat thema. Wat moet er allemaal geregeld worden als je uit huis gaat. Wat heb je allemaal nodig? En hoe gaat dat dan met het geld. En het is natuurlijk leuk om er over te leren, maar nog leuker om dit in het echt te zien. Dus kwamen ze op een kijkje op de Grutto nemen.

Ontvangst

Na ontvangst in de dagbestedingsruimte en de limonade met cake vertelde Lindsey welke locaties Cavent allemaal heeft. In welke dorpen ze liggen en wat de verschillen zijn. En ook hoe het gaat als je bij Cavent wil komen wonen

Daarna kwam Daniëlle langs.

Zij woont in een appartement op de Grutto.

Daniëlle vertelt: “Ik woon op de 3e verdieping, hier op de Grutto. Ik woon hier super naar mijn zin. Hiervoor woonde ik in een groot huis met 10 personen, maar ik vind het hier veel fijner. Ik heb lekker de ruimte en ik krijg goeie begeleiding op allerlei vlak, sociaal, maar ook financieel.

Ik zie de begeleiding elke dag, bijvoorbeeld ’s morgens als ik mijn medicijnen krijg of als ik ontbijt ga halen. Ik vind het heel fijn om een vaste begeleider te hebben. Het is allemaal heel gezellig hier en als er iets is bel ik gewoon met de huistelefoon. De begeleiding heeft een loper, ze kunnen altijd bij mij naar binnen. Dat doen ze niet zomaar hoor, ze bellen eerst aan. Behalve in het weekend als ik lekker lang uitslaap, haha!

Ze zijn heel flexibel, ze luisteren naar je wensen en je maakt afspraken met hen. Zoals bijvoorbeeld koken. Ik kook nu niet zelf, maar ga dat wel leren. Het eten wordt gebracht door Alerimus. Daar vind ik niet alles lekker. Als ze sperziebonen of stoofperen eten, dan eet ik niet mee hoor, dan eet ik lekker uit de vriezer!

Ik ga overdag ook naar de dagbesteding van Cavent, op de Lindehoeve naar Cavent Buiten. Daar heb ik weer een andere begeleider. Ik verzorg daar de dieren, ik geef ze eten en ruim de kippenpoep op. Met een krabbertje tussen de stenen. Dat is wel een vies kwarweitje, dan draag ik handschoenen hoor!”

Opdracht

Toen werd de groep in tweeën verdeeld. De ene groep ging kijken in een ‘echt’ appartement en andere groep ging werken aan een opdracht.

Poster

Het maken van een ‘mindmap’, een soort poster. Met als onderwerpen: verzorging, geld, hobby’s, werk en dagbesteding. Iedere leerling mocht dit zijn eigen manier invullen door middel van knippen, plakken en tekenen. Samen met de begeleiding werd er hard gewerkt.

Tussendoor wisselden de groepen nog een keer, zodat het hele programma door iedereen werd doorlopen. Tevreden werd er na een paar uur afgesloten. Het was een leerzaam en leuk werkbezoek voor alle partijen. En de zelfgemaakte posters? Die gingen natuurlijk mee naar huis!