Open Monumentendag op de Lindehoeve

  • 25-07-2023
  • Leestijd 1 min.

Delen:

Bezoek de Lindehoeve in Mookhoek

Gratis toegankelijk van 10.00 - 15.00 uur!

Op zaterdag 9 september opent locatie Cavent Lindehoeve haar deuren gratis voor het publiek, tijdens de 37ste editie van de Open Monumentendag. Daarnaast zijn er allerlei andere leuke activiteiten op het terrein van de Lindehoeve.

Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Het is met jaarlijks ruim een miljoen bezoekers (2022: 1,3mln) het grootste gratis culturele evenement in Nederland. Het thema van dit jaar is Levend Erfgoed.

Wat is er allemaal te doen?

De bewoners van Cavent Lindehoeve heten je van harte welkom in hun woonlocatie en op het terrein eromheen worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd.

  • Rondleidingen door de bewoners van het pand. Start rondleidingen: 11.00 en 14.00 uur
  • Ambachtelijke markt met kramen
  • Verkoop van biologische zelf gekweekte groente en fruit en fruitsappen
  • Verkoop van zelf gemaakte producten, zoals bijenhotels, houten planken, schilderijen en andere koopwaar
  • Kinderactiviteiten zoals een springkussen, kabelbaan en een grabbelton
  • Demonstraties en winacties
  • Verkoop van eigengebakken appelcake, pannenkoeken en broodjes hamburgers
  • Horeca met koffie, thee en frisdank

 

Een stukje geschiedenis

De boerderij uit 1905 speelt van oudsher een rol in het unieke Hoeksche Waardse landschap. Veel Mookhoekers hebben er wel een verhaal over. De hoeve werd bewoond door de familie de Vos, de familie Bongers en familie de Lijster voordat Stichting Cavent er zijn intrek nam in 2012.

De grond waarop de Lindehoeve staat was in 1743 al in het bezit van de familie de Vos. Op het perceel stond toen alleen een kleine boerderij met een schuur die door verschillende generaties de Vos werd bewoond. In 1903 maakte die plaats voor nieuwbouw in opdracht van Schilleman de Vos, oprichter van Landbouwbedrijf voorheen Schilleman de Vos. De grote familie met acht zoons en drie dochters exploiteerde 452 hectare land en vele boerderijen. De broers waren vooruitstrevend en deden veel zakenreizen waar goed aan werd verdiend.

Het oude woonhuis werd in 1903 gesloopt en de nieuwe boerderij was klaar in 1905. Er werden twee lindes geplant aan weerszijden van de oprit en een reeks leilindes aan de zuidzijde. Op 16 juli 1917 werd de schuur verwoest door brand. De broers de Vos hadden tijdens hun reizen de schuren in Oost-Europa gezien met hun karakteristieke overkappingen en wisten meteen dat een nieuwe schuur hier op moest lijken. Die schuur, type middenlangsdeel met een mansardedak, was destijds de grootste van Nederland.

Familie de Lijster bewoonde de boerderij als laatste, zij verlieten de Lindehoeve in 2001. Daarna heeft de boerderij zes jaar leeg gestaan voordat woningbouwvereniging HW wonen en Cavent samen in zee gingen. De hele hoeve werd gerestaureerd en ongebouwd tot woonvoorziening met 22 appartementen, dagbesteding en logeerhuis voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. De Lindehoeve is nu al 11 jaar een thuis voor cliƫnten en bewoners van Cavent.