Start van de nieuwe mbo-opleiding

  • 28-03-2022
  • Leestijd 1 min.

Delen:

Werken en leren in de Hoeksche Waard

Vanaf het nieuwe schooljaar in september kunnen zorgmedewerkers in spé een mbo-opleiding volgen in de Hoeksche Waard. Na de zomer start het ROC Da Vinci College samen met Thuis in de Kern de opleiding mbo-verpleegkundige. Dit betekent een mooie stap voor meer zorgmedewerkers in de regio.

Ervaring opdoen bij Cavent

Wie start met de opleiding mbo-verpleegkundige in de Hoeksche Waard volgt lessen van het Da Vinci College en doet werkervaring op bij een van de lokale samenwerkende zorgpartijen van Thuis in de Kern. Een opleiding voor de regio én in de regio dus. Het nieuwe opleidingstraject op niveau 4 is een combinatie van een beroep opleidende leerweg (bol) en een beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

In de eerste twee leerjaren bestaat een lesweek uit één stage en vier dagen school. In de laatste twee jaren, wanneer studenten verder ontwikkeld zijn in het vak, maakt de stage plaats voor een leerwerkplek. Studenten gaan dan nog één dag naar school en werken, afhankelijk van het contract, drie of vier dagen per week bij een van de instellingen in de regio, tegen bijbehorend salaris. Bij voldoende aanmeldingen worden ook de lessen verzorgd in de Hoeksche Waard.

Mooie kans

De nieuwe opleiding is niet alleen een mooie kans voor scholieren op het voorgezet onderwijs die voor de keuze van hun vervolgopleiding staan. Ook voor een groep zij-instromers is het een interessante opleiding. Om meer en ook de juiste mensen te vinden voor de zorg, werken wij samen met zorgorganisaties Alerimus, Careyn, Heemzicht en Zorgwaard samen onder de naam Thuis in de Kern.

In 2020  ontstond het idee om werkzoekenden gericht om te scholen zodat zij aan de slag kunnen in een sector in de Hoeksche Waard waarin de komende jaren veel vraag naar arbeidskrachten is. Samen met onderwijspartner Da Vinci College en Thuis in de Kern werd onder de naam Hoeksche Switch een om-, her- en bijscholingstraject ingericht voor de zorg. Deelnemers behalen met het traject een mbo-certificaat om daarna meestal door te stromen naar een volledige mbo-opleiding.