Stougjeshof als inspiratie

  • 08-10-2021
  • Leestijd 1 min.

Delen:

Een thuis begint met een huis. Tijdens de Vijfde Verstedelijkingsconferentie van de provincie Zuid-Holland, was er ook belangstelling voor bouwen voor specifieke doelgroepen. En daarmee voor woonvormen met zorg of begeleiding.

Er werd aandacht gevraagd voor het adviesrapport Een thuis voor iedereen. Heldere maatregelen op een rijtje om huisvestingsproblemen aan te pakken, onder meer door aanpassingen in de kosten en innovatief en duurzaam bouwen.

In een artikel op Platform 31 wordt de Stougjeshof wordt als inspirerend praktijkvoorbeeld genoemd.

Albert Leutscher, beleidsmedewerker bij zorgorganisatie Cavent, is trots op de Stougjeshof in Oud-Beijerland. Een thuis voor 47 bewoners met een (licht) verstandelijke beperking of psychische aandoening.

We hebben bewust gekozen voor een hofje, omdat het gemeenschappelijkheid biedt aan de binnenzijde. Aan alle bewoners hebben we gevraagd wat hun talenten zijn. Op basis daarvan hebben we de bewoners aan elkaar gekoppeld en helpen zij elkaar. En het werkt. Vooral de sociale en emotionele steun die de bewoners elkaar bieden stelt ze, meer nog dan praktische ondersteuning, veel beter in staat om zelfstandig te functioneren. Mooi is dat ook vrijwilligers uit de buurt zich hebben aangeboden, zij zijn enthousiast over de komst van het complex.