Stougjeshof nu echt klaar

De Stougjeshof in Oud Beijerland is al weer bijna twee jaar geleden opgeleverd, maar sinds afgelopen woensdag is dit bijzondere woonproject helemaal klaar. De gezamenlijke tuin en De Schuur, de gezamenlijke woonkamer van het project zijn nu ook af en open. Alle reden voor een feestje. Met de bewoners, met de vrijwilligers, met de medewerkers van Cavent en natuurlijk met de beide initiatiefnemers Jan Windey en Jan Schep.

In Stougjeshof wonen 47 mensen die zijn aangewezen op ondersteuning. Ze wonen allemaal zelfstandig, betalen zelf hun huur- en energierekening maar er is altijd hulp dichtbij. In de eerste plaats helpen de bewoners elkaar. Iedereen die in Stougjeshof komt wonen heeft niet alleen hulp nodig maar kunnen ook wat bijdragen voor de anderen. En als dat niet genoeg is is er altijd nog de ondersteuning door Cavent.

Het heeft na de oplevering niet meegezeten. Eerst bleek de grond in het hofje veel te vochtig waardoor er gewacht moest worden met het aanleggen van de tuin. Vervolgens brak er corona uit waardoor er in De Schuur maar door een paar mensen tegelijk gewerkt kon worden.

De Schuur van Stougjeshof is helemaal door vrijwilligers opgebouwd. Jan Vat woont in de buurt van Stougjeshof en zag er na zijn pensioen een mooie klus in. “Alleen de muren stonden nog overeind en er was een vloer gestort”, aldus Jan. “De rest hebben we samen opgebouwd. Ik kan best klussen, maar ik heb hier dingen geleerd die ik nog nooit gedaan heb”.  Samen met bewoners Ben en Maarten en vrijwilligers Harrie en Arjen hebben ze een prestatie geleverd waar ze trots op mogen zijn. 

Van De Schuur wordt gelijk gretig gebruik gemaakt. Een paar keer per week wordt er samen gekookt door de bewoners, iedere dag zijn er gezamenlijke koffie-uurtjes en het grote TV-scherm hangt er niet voor niets; het is tenslotte nog EK voetbal.

  • Het lint voor De Schuur wordt doorgeknipt door bewoners Ben en Maarten. Zij hebben er tenslotte om het hardst aan gewerkt.

  • De Vrienden van Cavent doneren keukenspullen.

  • De zithoek binnen in De Schuur.

  • De entree van De Schuur.

  • Op weg naar de Schuur.

Het lint voor De Schuur wordt doorgeknipt door bewoners Ben en Maarten. Zij hebben er tenslotte om het hardst aan gewerkt. Daarna is het tijd voor de barbecue.

Wilbrecht Giljam is de hofmeester van Stougjeshof. Hij woont zelf met zijn gezin bij de Stougjeshof en hij is voor de bewoners voor van alles het eerste aanspreekpunt. “Het is mooi om te zien dat Stougjeshof begint te werken zoals het bedoeld is” legt hij uit. “Er woont hier iemand die echt geen contact met anderen durfde leggen”. Hij wijst haar aan in het barbecueënde gezelschap waar ze gezellig staat te keuvelen met andere bewoners. “Iemand anders is juist vanuit een van de woonvoorzieningen van Cavent hier komen wonen en heeft hier geleerd echt zelfstandig te wonen. De bewoners hebben het initiatief genomen tot een wandelgroep en een skategroep waardoor er veel onderling contact is en ze elkaar makkelijk opzoeken als het even niet goed gaat. Ik ben er van overtuigd dat hier mensen wonen die, als ze helemaal alleen zouden wonen zouden vereenzamen of problemen voor de omgeving zouden overlast zouden veroorzaken.  Maar doordat je hier toch in een redelijk beschermde omgeving woont met altijd hulp en aanspraak in de buurt gaat het hen goed”.

Aan het eind van het feestje ontstaat er spontaan een groepje bewoners dat alles begint op te ruimen. Zo doen ze dat op Stougjeshof.